Dacă în primele două etape de la Euro 2012 au ieșit la rampă jucători mai puțin cunoscuți publicului larg, fotbaliștii cu pedigree având mai degrabă evoluții modeste, ultimul meci din grupe a aparținut fotbaliștilor cu nume.
Astfel, din echipa ideală a rundei 3 fac parte, în mare parte, jucători de la echipele mari ale Europei, care au demonstrat și la națională că pot face diferența.
Iată cel mai bun prim `11` al ultimei runde din grupele Euro 2012
Casillas – Joao Pereira, K.Papadopoulos, John Terry, M. Olsson – Karagounis, Gerrard, Pilar – Ronaldo, Ibrahimovic, Rooney
Casillas – A salvat Spania de la dezastru, reușind la 0-0 două parade senzaționale în fața lui Rakitic și JelaviÇ. Goalkeeper-ul lui Real a închis poarta și i-a calificat pe iberici de pe primul loc în grupă.
Joao Pereira – Extrem de activ pe banda dreaptă, Pereira a închis perfect jucătorii de geniu ai Olandei (fie că a fost vorba de Sneijder sau de Robben), dar a fost extrem de util și în ofensivă, șarjele sale în atac prinzându-l de multe ori nepregătit pe Willems.
John Terry – Fostul căpitan al Angliei a avut un joc solid, câștigând multe dueluri aeriene cu jucătorii ucraineni. A salvat in-extremis o minge pe care scria gol (a fost de fapt gol, dar respingerea lui JT i-a păcălit pe arbitri, care au considerat că fundașul lui Chelsea a respins balonul înainte ca acesta să treacă linia porții).
K.Papadopoulos – Grecia a furnizat surpriza acestui Euro, reușind să învingă pe Rusia și să se califice în sferturi. Fundașul lui Schalke a fost la înălțime, atât la propriu, cât și la figurat, anihilându-l total pe Kerzakov, un atacant care a beneficiat de extrem de multe ocazii în primele meciuri.
Martin Olsson – Apărătorul lui Blackburn a arătat o poftă ofensivă deosebită, în nota echipei Suediei, dealtfel. Olsson nu a avut probleme în a-l bloca pe Ben Arfa și a trimis multe centrări utile spre vârfurile nordicilor.
Karagounis – Căpitanul Greciei este gata să își ducă echipa din nou spre finala unui turneu final. Ajuns la 35 de ani, Karagounis este în continuare motorul echipei, insuflând tuturor spiritul de luptă. A marcat unicul gol contra Rusiei; o pierdere mare pentru eleni în perspectiva sfertului cu Germania, unde este suspendat.
Gerrard – Stevie G a organizat perfect mijlocul Angliei și a trimis pasa decisivă la unicul gol al celor „3 lei”, marcat de Rooney.
Pilar – Mijlocașul de buzunar al cehilor este unul dintre cei mai rapizi jucători din lume. Viteza și explozia sa au creat panică în apărarea polonezilor.
Ronaldo – După două meciuri extrem de modeste, CR7 a fost sublim în disputa cu Olanda. A marcat ambele goluri ale portughezilor și a creat permanent panică în defensiva batavilor.
Ibrahimovic – Vioara întâi în meciul contra Franței, atacantul lui Milan a reușit câteva faze care vor dăinui, peste ani, în genericele de prezentare ale televiziunilor. Ibra și-a început recitalul în minutul 54, când a reluat din foarfecă laterală o centrare de pe partea dreaptă, bifând cel mai frumos gol al turneului, deși și reușita lui Welbeck, din meciul cu Suedia, a fost una deosebită.
Evoluția lui Zlatan nu s-a oprit aici, câteva minute mai târziu inventând o pasă cum nici Xavi, în zilele bune, nu reușește. Din păcate, Christian Wilhelmsson a ratat acea ocazie, astfel că pasa genială a lui Ibra nu s-a transformat și în asisst.
Rooney – Cele două meciuri de suspendare care l-au împiedicat să evolueze în confruntările cu Franța și Suedia i-au încărcat bateriile lui Rooney, care a părut unul dintre puținii jucători proaspeți de la Euro. A înscris golul victoriei și a hărțuit în permanență apărarea ucraineană.